Nosework

image4

Nosework är en hundsport där hunden får använda sitt främsta sinne - lukten. Sporten går ut på att hund och förare söker efter specifika dofter i olika miljöer, genom att doften placeras på olika höjder och i miljöer med varierande svårighetsgrad.

Nosework ger hunden både mental och fysisk stimulans och är en rolig aktivering för både hund och förare. Nosework går enkelt att anpassa utifrån erfarenhet, resurser och kunskap. Därför passar den dem allra flesta hundar och ägare, oavsett ras, ålder, kunskap och tid.

Sedan 2017 är Nose Work en officiell hundsport som också är öppen för alla hundar som har rätt att tävla enligt SKK:s regler och har klarat doftprovet.

De dofter som används är eukalyptus i klass 1, lagerblad i klass 2 och lavendel i klass 3.
(källa agria.se och snwk.se)

 

Grundkurs

Beskrivning: I grundkursen går vi igenom grunderna i nosework och går genom doftinlärning, behållarsök och inomhussök. Vi lär hunden att söka efter doften eukalyptus i behållare inomhus. Kursen fokuserar även på relationen med din hund, motivation och belöning.

Mål: Lära sig grunderna i sporten och att ge hundar och deras ägare ett roligt och lättillgängligt sätt att aktivera sig tillsammans genom nosarbete.

Kurstid: 

Kostnad: 1200kr för medlemmar, icke medlemmar 1200 kr + medlemskap

Fortsättningskurs

Beskrivning: I fortsättningskursen går vi genom utomhussök och fordonssök. Vi fortsätter även med att fokusera på motivation och belöning. 

Förkunskap: Grundkurs eller motsvarande

Mål: I denna kurs är målet att för att sedan kunna göra ett doftprov. Fokus på denna kurs ligger på att fortsätta bygga upp hundens erfarenhet, förstärka dess sökintresse, motivation och på så sätt ge den större självförtroende i sitt sökarbete i olika miljöer.

Kurstid: 

Kostnad: 1200kr för medlemmar, icke medlemmar 1200 kr + medlemskap