agility 1Agility

I agility ska hund och förare ta sig runt en hinderbana utan fel och så snabbt som möjligt. Det finns olika hinder man ska ta sig förbi eller igenom i en agilitytävling, några exempel är gungbräda, tunnel, däck, balansbom. Agility är en hundsport med högt tempo och snabba svängar, så det gäller att ha ett bra samarbete mellan hund och förare. Agility är en hundsport som är öppen för alla raser och blandraser. Din hund får börja tävla agility när den har fyllt 18 månader.

Alla hundar kan tävla i agility och då delas hundarna in i olika storleksklasser utifrån hur hög hunden är, så du kan tävla oavsett om du har en liten eller stor hund.

Storleksklasserna
Extra Small (XS) – hundar under 28 cm

Small (S) – hundar under 35 cm
Medium (M) – hundar vars mankhöjd är 35 cm och över men under 43 cm
Large (L) – hundar vars mankhöjd är 43 cm och över men under 50 cm
Extra large (XL) – hundar vars mankhöjd är 43 cm och högre

Klasser
Det finns olika klasser man kan tävla i från nybörjatävlingar till mer avancerade tävlingar. Blåbärsklass, klass 1, klass 2 och klass 3.
I blåbärsklass finns hopphinder och tunnlar, en perfekt klass att börja tävla i. I klass 1 - 3 delas tävlingar in i hopp- och agilityklass, de båda är hinderbanor men i agilityklassen finns kontaktfälten med så som a-hinder, balansbom och vippen. I både hopp- och agilityklass finns det exempelvis hopphinder,  däck, långhopp, slalom (12 pinnar), tunnlar. Här hittar du mer information!

Våra agilitykurser

1.     Grundkurs

229671613_153468346864224_1994083212357880734_n

Beskrivning: I grundkursen går vi igenom grunderna i agility och handling. Lättare inlärning av hinder och tunnlar med enklare övningar och kombinationer. Kursen fokuserar på förberedande övningar och grunderna för enklare hinderinlärning, relationen med din hund, motivation och belöning.

Förkunskap: Grundkurs i allmänlydnad eller motsvarande. Inträdesprov kan komma att ske vid första kurstillfället. Hunden ska kunna jobba lös tillsammans med andra hundar och komma på inkallning

Mål: Efter kursen ska du fått en grundläggande förståelse för agility och fått förberedande övningar med sikte på fortsättningskurs. Fått förståelse för hur du ska kunna motivera och belöna din hund.

Minimum ålder på hund: 8 månader

Kostnad: 1000kr för medlemmar, icke medlemmar 1000 kr + medlemskap

2.   Fortsättning A

Beskrivning: I denna kurs börjar vi med inlärning av slalom samt inlärning av däck och långhopp. Vi fortsätter bygga på övningar från grundkursen med olika handlingstekniker samt vägval. Träning på olika lättare hoppbanor med inriktning på blåbärstävling.

Förkunskap: Ska ha gått grundkurs i agility eller motsvarande. Inträdesprov kan komma att ske.

Kurstid: 8 träffar

Mål: Efter kursen ska du fått kunskap om inlärning av slalom för att kunna träna själv samt tränat in långhopp och däck. Fått en grundligare kunskap i handling och känna sig redo att börja tävla i blåbärsklass. Fått mer kunskap för att kunna motivera din hund och ge rätt belöning.

Minimumålder på hund: 12 månader. Kursen avslutas med en tävling i blåbärsklass.

3.   Fortsättning B

223622009_384296503188620_2108872095641928662_nBeskrivning: I denna kurs lägga vi mycket kraft på att börja inlärning av kontaktfältshinder (balanshindret, A-hindret och vippen/gungan). Vi fortsätter med handling, motivation och belöningsövningar samt tränar på lättare agilitybanor.

Kursen avslutas med en tävling i klass 1.

Förkunskap: Ska ha gått fortsättningskurs A i agility eller motsvarande.

Kurstid: 8 träffar

Mål: Efter kursens ska du ha fått kunskap om inlärning av kontaktfältshinder för att kunna träna själv. Fått större kunskap om handling och vara redo att tävla i klass 1.

4.   Banträning

27Beskrivning: Denna kurs handlar om teknik träning på banor av olika svårighetsgrad, handling samt banbyggnad. Vi tränar på olika svängar och byten på olika slags banor. Målet är att komma ut och tävla.

Kursen avslutas med en tävling i klass2.

Förkunskap: Fortsättningskurs A+B eller motsvarande.

Kurstid: 8 träffar

Mål: Efter kursen ska du fått större kunskap om handling, hur du och din hund ska komma vidare i er träning samt kunna hantera svårare banor. Fått kunskap om att bygga banor i olika svårighetsgrader.

Frågor till: agility.karlshamnsbk@gmail.com